top of page

De jaren 1956 - 1959 ... steeds meer internationale contacten

 

1956, Nationale TV belangstelling

Het was de Nederlandse Televisie Stichting (N.T.S.), de voorloper van de Nederlandse Omroep Stichting (N.O.S.), opgevallen dat in Den Haag voor Nederlandse begrippen wel iets bijzonders aan de hand was. De eerste rolschaatsbaan van Nederland kreeg dan ook regelmatig de N.T.S. op bezoek. Aan de lange zijde en aan de korte zijde bouwde de NTS stellages om vanaf deze posities een goede TV registratie te laten plaatsvinden. De beelden werden via de omroep N.C.R.V. aan de Nederlandse kijkers getoond.

 

                                                                                                            Op de foto links staat Henk Ooms met een N. T.S. tekening in de hand de cameraposities te                                                                                                                             beoordelen. Zijn 11-jarigezoon Wil Ooms (wit shirt en korte broek) kijkt nieuwsgierig toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                            Boven:1956, Kunstrijdster Anneke van de Wall, 1 van de deelneemsters

                                                                                                                                                              aan de live show.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              Links: de verdere deelnemers(sters)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956, Meerdere verenigingen, meerdere nationaliteiten

Aan de kunstrijrolschaatsshow, die Live werd opgenomen, werd door meerdere verenigingen deelgenomen. Er waren zelfs vertegenwoordigers uit Duitsland aanwezig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staande van links naar rechts: Adda Miller en Heiko Barkowski (paarrijden West Duitsland), Liesbeth Fiolet, Hans Dieter Damen, Anneke Oudewaal, trainer de heer Jan Bauer, Ricky van der Kruys, Frans Verbeek en Willy Vivienne. Zittend van links naar rechts: Henk van Ommen, Marian Snel, Ellie Luscuere, Anneke van de Wall, Elly Poldervaart en Andrea Brouwers.

 

 

1956, Zo vader, zo dochter

Je bouwt met je vader en broer de eerste rolschaatsbaan van Nederland.

Vervolgens krijg je twee wolken van dochters. Dan is de stap naar

de rolschaatslessen natuurlijk heel klein. Hier schaatst de 37-jarige vader

Tom Ooms trots met een van zijn twee dochters, de 4-jarige Marianne.

De Marathon-Rinck, natuurlijk op Ooms rolschaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956, Veel spelen tegen Belgische teams

Zelf trainen om beter te worden is natuurlijk goed. Met je team deelnemen aan de nationale competitie nog beter maar voor je ontwikkeling is het beste om dit ook te combineren met het spelen van internationale wedstrijden. Onze omringende landen waren al veel eerder gestart met rolhockey en hadden hierdoor een hogere kwaliteit. In deze jaren werd er veel gespeeld tegen teams uit en in België.

 

                                                                                     

                                                                                                                             1956, Uitwedstrijd tegen een Belgisch team.

                                                                                                                                      Staand v.l.n.r. keeper Anton van Looijen,? , Frans Bakker, Wim de Jager,

                                                                                                                                     John Houwelingen en Rob Roemers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na eerdere landskampioenschappen in 1947 en 1951 werd dit jaar het derde landskampioenschap gevierd. 

 

1957, Een rolschaatsbaanexploitant en meerdere verenigingen

Als exploitant van de rolschaatsbaan was het voor de familie Ooms niet altijd makkelijk om neutraal te blijven. Om deze reden wisselde Tom Ooms als rolhockeyspeler om de zoveel jaar van vereniging om aan te tonen dat alle verenigingen die op de Marathon-Rinck uitkwamen hem lief waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Licentie van Tom Ooms als lid van de vereniging R.C. Residentie ondertekend door N.R.B. voorzitter Zoetmulder en secretaris van de Berg.

 

In dit jaar werd de rolschaatsbaan De Eekhoorn (hoek Leyweg-Erasmusweg) opgeleverd. De vereniging H.R.C. Hollandia vertrok van de Marathon-Rinck naar deze gloed nieuwe rolschaatsbaan met eternit platen. Een Paviljoen, kleedkamers en een parkeerplaats completeerde deze accommodatie.

 

1958, Westlands sprookje

Het Westland met al haar bloemen was zuidwaarts de eerste buurman en om deze reden kwam de "Bloemenkoningin" tijdens een van de vele rolschaatsevenementen op de Marathon-Rinck langs. Het avondprogramma werd weer gevuld met kunstrijden, rolhockey en ... hardrijden. In het krantenartikel is te lezen dat het 14- jarige jeugdlid Wil Ooms (zoon van Henk Ooms) de hardrijwedstrijd na 10 ronden winnend afsloot. Naast de kunstrijrolschaats (met en zonder neusdop) en de rolhockeyrolschaats had vader Henk inmiddels de Ooms hardrijrolschaats ontwikkeld. Deze schaatsen waren lichter door onder andere de assen en bouten te doorboren, geen neusdoppen en smallere wielen. Deze racerolschaats werd ook gebruikt door de vermaarde Haagse hardrijders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958, Den Haag, Kunstrijden

In dit jaar geeft Kunst Rijders Club De Antilopen hun eerste lustrum show met medewerking van N. Blom, J. Erasmus, Y. Gerrese, L. Verbeek, A. v.d. Wall, E. Fiolet (kunstrijkampioen van Nederland in 1956 en 1957), A. Oudewaal, A. Hendriks, M. Hendriks, T. v.d. ven, E. van Zwieten, B. v. Thuyl, L. v.d. Doel, A. Harry, C. Schaap, Corrie Vermeeren en A. Teunisse.

Ondanks de hardrijders Henk van Ommen, Kees Heskes en Henk Veer (die ook op Wereldkampioenschappen uitkwamen) ziet het er naar uit de tak van sport hardrijden op de rolschaats niet zoals in België echt van de grond gaat komen.

 

1958, Den Haag, de derde rolschaatsbaan in de stad

Woensdagmiddag 9 april 1958 opende burgemeester van Den Haag, mr. H.A.T.M. Kolfschoten de nieuwe rolschaatsbaan in het Zuiderpark. Den Haag heeft na de Marathon-Rinck, de Hoekwaterstraat een derde rolschaatsbaan. 11 maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de rolschaatsbaan inclusief een mooi modern paviljoen en tribunes. De rolschaatsbaan wordt geëxploiteerd door Stichting Jeugdrecreatie. Leden van de Haagse vereniging De Hofstad verzorgen op deze openingsdag een demonstratiewedstrijd rolhockey. Verder komen kunstrolschaatsers en de Haagse handbalvereniging Athene in actie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958. Hierboven de foto van het paviljoen Zuiderpark bij de opening in gloed nieuwe staat.   Daarnaast het bewijs dat er bij de opening wel heel veel publiek was gekomen.

 

 

1959, E.H.R.C. Marathon 12,5 jaar

In dit feestjaar bestaat het Bestuur van E.H.R.C. Marathon uit de heren A. Breuker (voorzitter), J.B. Teunisse (secretaris), C. Staal (penningmeester), J. van de Poel (commissaris juridische zaken) en R. Roemers (commissaris-manager).

De vereniging organiseert op de beide paasdagen een internationaal toernooi om de Marathon-Holland bokaal waaraan een team uit Berlijn (Duitsland) en een team uit Recklinghausen (Duitsland) deelnemen. Het team van Marathon werd tweede achter de winnaar R.C. De Hofstad (Den Haag).

Een seniorenteam van E.H.R.C. Marathon bestond uit Beer Eichperger (keeper), Henny Lichaam (achter), R. Roemers (achter), Huib Baden (voor), S. Keijzer (voor). Wisselspelers: J. Kempenaar en J. van de Broek.

Het 12,5 jarige feest was voor het Bestuur ook de aanleiding om de clubkleuren te veranderen. Het al oude roodgeel werd omgezet naar roodgrijs.

In het kader van het jubileum maakt het seniorenteam in de zomer van het 1959 een grote trip waar wedstrijden werden gespeeld in Berlijn, in Oost Duitsland en in Tsjecho-Slowakije. Een aanvraag uit Egypte moest helaas terzijde worden gelegd, in verband met te hoge kosten, die aan deze reis was verbonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              1959, Rolschaatsbaan Zuiderpark,

                                                                                                                    Staand v.l.n.r.: Loek van Leeuwen, Henny Lichaam en Rob Roemers.                                                                                                                                     Zittend v.l.n.r. : Dik Verbeek, Boy De Senerpont Domis en John van de Broek.

TV Belangstelling.jpg
TV Belangstelling 2.jpg
TV Belangstelling 3.jpg
1956 kunstrijden 1.jpg
1956 kunstrijden krant.jpg
Zo vader zo dochter.jpg
Licentie 1.jpg
Licentie 2.jpg
Westlands sprookje.jpg
Zuiderpark kantine 1.jpg
Opening Zuiderpark.jpg
belgische teams.jpg
Marathon 12.5 jaar.jpg
bottom of page